Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Mit üzen nekünk a Rongyos Gárda?

2009. október 02. - 13:41
|

Napjainkban a nemzeti oldal is felfedezi a Rongyos Gárdát az első világháború után hazánkat védő hősöket. Pontosabban nem csak felfedezi, hanem erre cseréli le az eddig futott érthetetlen Horthy-kultuszt. A Magyar Nemzeti Arcvonal köreiben már hosszú évek óta a legfőbb példaképek között szerepel a Rongyos Gárda, megemlékezünk róluk, szellemi örökségüket tovább visszük.

Számunkra a Rongyos Gárda nem csupán egy hősi fejezet a történelemből. A rongyosok kiállásának igen súlyos történelmi és eszmei mondanivalója van, melyet bajtársainknak, híveinknek ismerniük kell, nem csak egy felületes koszorúzás erejéig.

A Rongyos Gárda az első világháború után szembeszállt a nagyhatalmi akarattal, és a népszavazás kikényszerítésével megakadályozta Sopron elcsatolását. Körülbelül ennyi, ami ma a rongyosokról köztudott, az is csak a nemzeti oldalon.

Ahhoz elég, hogy hősökként tekintsünk rájuk, kegyelettel emlékezzünk. Meg kell értenünk viszont az alakulat szellemiségét, és le kell vonnunk a történelmi tanulságot is. Ekkor értjük meg, miért kiemelkedő történelmi példa a rongyos Gárda!

A Rongyos Gárda alulról szerveződve, népi ellenállásként akkor ragadott fegyvert, amikor az ország többsége apátiába esett, tétlen maradt. Egy ország tűrte szégyenteljes módon azt az igazságtalanságot, amit senki más nem tűrt volna el! Ugyanakkor Törökország Mustafa Kemal vezetésével kisöpörte a megszállókat, megakadályozta a maga Trianonját. Ha nincs a Rongyos Gárda, az első világháborút követő történések semmi másról nem szólnának, csak a magyarság szégyenéről! A jéghideg valóság így is az, hogy mindössze néhány száz rongyos harcolt a tétlenség közepette! A nemzet becsületét jelentették ezek a felkelő csapatok!

Az egész trianonos jajveszékelés, önsajnálat épp ezért áll tőlünk meglehetősen távol, a történteket szégyenfoltnak tekintjük, amelyből csak a Rongyos Gárda emelkedett ki. Ezért tartjuk őket példaképeinknek!

Tudni kell, hogy a Rongyos Gárda érdemei nem merülnek ki a soproni népszavazás kikényszerítésében. (Egyébként beszédesek a Nyugat-magyarországi események is. A visszafoglalt területek mellett a kormány nem állt ki, így a felkelők kikiáltották a Lajtabánságot.) És munkásságuk korántsem korlátozódik az első világháborút követő időszakra.

Meghatározó harcokat folytattak a Felvidéken is, az első bécsi döntést követő visszacsatolás előkészítésében, a terület kirablásának megakadályozásában jelentős szerepük volt. De ott voltak 1939-ben Munkács védelménél is. Végigharcolták a második világháborút, tagjaik jelen voltak a budavári kitörésnél is. Önkénteseik harcoltak Finnországban a szovjet megszállás ellen.

A tanácsköztársaság idején harcoltak a kommunizmus ellen, annak bukása után pedig keményen felléptek a vörös terror végrehajtóival szemben. Szó nélkül fára húzták a zsidó elnyomókat. "...a büntetőexpedíció (...) a zsidósággal való alapos leszámolást tűzte ki célul..." (Prónay Pál)

A későbbiekben a rongyosok mesébe illő harcaiból fogunk ismertetőket közölni, és tervbe van véve Erőss Zoltán: Menetelünk tovább, senkire sem hallgatva című könyvének (MNA kiadás, 1996) újra kiadása.
A Rongyos Gárda kiemelkedik az országcsonkítást jellemző apatikus időkből, de a lagymatag Horthy-korszakból is, ami alatt a revíziós dalok éneklésén túl nem sok minden történt. (A rongyosok egyébként inkább régi kurucnótákat énekelgettek a tábortűz körül.) Ezért példaképeink, ezért jelent nekünk tanulságot, és ezért ad erőt a helytállásuk, mely szégyenletes tétlenség közepette, sokszoros túlerővel szemben is győzni tudott, átharcolva egy életet!

Erről szól a Rongyos Gárda szellemisége!


Bükkfalvi Roland – Jövőnk.info