Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Miről mondunk ítéletet?

2011. május 10. - 18:05
|

Felpörögtek az események, az utóbbi egy-két hétben volt bőven olyan történés, melyre nem nagyon számított senki – rajtunk kívül. Mivel ezek a dolgok pontosan aszerint történnek, ahogy azt vártuk, nem nehéz beillesztenünk az egyes eseményeket a folyamatok láncolatába. Ez alapján gyors és határozott véleményt tudunk alkotni. Nem titkolt célunk továbbá a vélemények befolyásolása sem. 

Markáns és radikális (de mindig igazságos) állásfoglalásaink sokszor megrökönyödést és értetlenséget váltanak ki azokból, akik a folyamatokat nem, csupán az egyes eseményeket látják. Több értetlenkedő levelet kaptunk, melyekben azt róják fel nekünk, hogy egyes esetekben negatívan írunk a nemzeti oldal szereplőiről, és túl pozitívan pl. a hatalom egyes embereiről. 

Tudni kell, hogy az események értékelésekor nem egyes személyekről vagy szervezetekről mondunk ítéletet, hanem a folyamatokat vizsgáljuk. Az ezekben játszott szerepeket nem személyes szimpátia vagy ellenszenv alapján nézzük. Véderő, Pintér, Novák, Jobbik, de akár Izrael, Oroszország - csak az számít, a folyamatokban milyen szerepük van. Kizárólag az igazság szellemisége mérvadó. Ezért helyesek a helyzetértékeléseink, és igazolódnak be következtetéseink. Az elmúlt két hétben nem véletlenül vettünk elő tucatnyi többéves írást. Ami most zajlik, azokat jó előre jeleztük. Ezt pont a fentiek miatt tehettük meg.

Amikor egy esemény, eseménysor értékelésekor valamely csoportosulás, szerveződés szerepvállalásáról elmarasztalóan írunk, nem jelenti feltétlenül azt, hogy azzal bármi problémánk van. Pláne nem a tagságával. Sokszor még csak a vezetőikkel sem. A történések vizsgálatakor viszont a folyamatokban játszott szerep értékelése a lényeg, függetlenül attól, hogy a szereplők egyébként mennyire szimpatikusak vagy ellenszenvesek. Azt sem vehetjük figyelembe, hogy kinek mi esik jól vagy rosszul, éppen ki sértődik meg. Ismerjük a folyamatok irányát, és erről kötelességünk tájékoztatni. Rá kell mutatnunk a történések okaira, hátterére, és arra, hogy merre tartunk. Cinkos, aki néma, bűnös, aki nem cselekszi, ami módjában áll.

Az események zömében jó szándékú, de a folyamatokat át nem látó szereplői lehet, hogy ezt éppen nem veszik jó néven. De ha egy részük elgondolkodik, már rájuk nézve is eredményt értünk el. Meglátásaink, helyzetértékeléseink sorozatos beigazolódása után pedig jó esély van arra, hogy sodródás helyett egyre többen felismerik az összefüggéseket, és nem sétálnak dalolva csapdába.

Tévedés azt hinni, hogy mi ellenségesek lennénk az érintett szerveződések tagságával. De még azt is, hogy kollektívan rossz véleménnyel lennénk róluk, vagy akár hogy nincs kapcsolatunk velük. Nehogy azt higgye valaki, hogy nincsenek például olyan jobbikos képviselők, akár a parlamentben is, akikről ne lennénk jó véleménnyel. (Nem tesszük meg azt a szívességet a Jobbik alja rétegének, hogy megnevezzük őket.) Vagy hogy ne lenne akár egyik-másik szerveződés vezetésével is kapcsolatunk.

Az események viszont zajlanak. Függetlenül attól, ki mennyit lát ezekből, meglátja-e az összefüggéseket, és eszerint dolgozik-e vagy sodródik. Meglátásainkat és állásfoglalásainkat nekünk nem szükséges különösebben magyarázni. Ezeket rendre igazolja az idő, alátámasztják a történések. Ezzel pedig szembesül mindenki. Nem véletlen, hogy olvasottságunk az elmúlt egy-két hétben másfélszeresére emelkedett, valamint megugrott a jelentkezések száma is. Sőt, más szervezetekhez tartozó csoportok is keresnek minket akciócsoport alakítási szándékkal. Ennek lehetőségét a vezetőség mérlegeli.

Munkánkat sem az elmarasztaló levelek, sem a megnövekedett érdeklődés nem befolyásolja. Maradunk az igazságosság szellemisége és a folyamatok reális értékelése mellett. Lehet ezen értetlenkedni, lehet megsértődni, de lehet figyelni és gondolkodni is. Mert a folyamatok attól függetlenül zajlanak, megértjük-e azokat vagy nem. Legfeljebb befolyásolhatjuk őket…


Bükkfalvi Roland – Jövőnk.info