Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

A hatalom játéka a Tettrekész szakszervezettel

2011. június 07. - 13:47
|

Sokatmondó történések zajlanak a hatalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete küzdelmében. Tekintsük át a történéseket.

A válsághelyzetben lévő kormány minden téren megszorításokkal igyekszik életben maradni. Ez kiterjedt a hatalmát védő rendvédelmi erőkre is. Tovább bonyolítja a képet a kormányon belüli egység hiánya, mert a belső harcban komoly szerepe lehet a fegyveres erőknek.

A Szima Judit által vezetett TMRSZ a kormánnyal szemben keményen képviseli az érdekeit, és feltételezhetően egy felső berkekből kezdeményezett fordulathoz sem lenne partner. Így minden érdekcsoportnak az útjában áll.

Szimát ezért igyekeznek minden eszközzel ellehetetleníteni. Az állandó eljárások, zaklatások után őrizetbe is vették, ami olyan helyzetet eredményezett, melyből nemigen van jó megoldás. Kiengedni nem jó üzenet, bent tartani kockázatos. Az őrizetbe vétel ugyanis csak olaj volt a tűzre, feltüzelte híveit.

A helyzetet tovább bonyolíthatta felhívásunk a szakszervezet megmozdulásainak támogatására, ugyanis köztudott, hogy mi nem nagyon küldözgetjük utcára híveinket nyomós ok híján. A TMRSZ által már Szima őrizetbe vétele előtt meghirdetett tegnapi megmozdulás bár a hét eleji időpont miatt még nem mozdított tömegeket, mégis eredményt ért. Szimát még a megmozdulás előtt kiengedték, ezzel elejét véve a helyzet esetleges elfajulásának. Már ezt sem kockáztatták, nemhogy a hétvégére várható tömeges megmozdulásokat. A házi őrizet elrendelésével saját szemszögükből a lehető legjobb megoldást hozták, el is engedték, meg nem is.

A vezetőjét vesztett szerveződés azonban még nem találta meg önmagát. A rendezvényen felszólaló Hortobágyi a Szima letartóztatásával színre lépő erkölcsi törekvések helyett politikai síkra húzta vissza a kibontakozni látszó ellenállást, az MSZP mellett kampányolva. Nem tudjuk, hogy ezt ki és miért engedélyezte, de ezzel elütötték az élét az egésznek. A pozitív irányba tartó folyamatokat így nemhogy megállítják, de vissza is húzzák.

A hatalom szándékaival ez összhangban van. A törekvésük egyértelmű. Egyrészt félre kell állítani Szimát. Másrészt pedig meg kell törni azt a folyamatot, melyet felhívásunkkal mi is szorgalmaztunk: a történések erkölcsi síkra lépését.

A szakszervezet ezután válaszutak előtt áll. Ha Szima kiiktatása esetén nem tudják stabilizálni és egységesíteni magukat, kizárni a káros befolyásokat, akkor érdekcsoportokra szakadhatnak, felbomlanak. Vagy zsákutcába jutnak, mert az átpolitizálással el fogják veszíteni a tömegtámogatást. Ha Szima nem lehetetlenül el, reméljük, hogy rendet tud vágni, és megakadályozza az elhajlásokat.

A követendő út, mind a szakszervezetek, de minden tiltakozó számára, ha a politikai síkot elhagyják, de az anyagi síkon is felülemelkednek, és küzdelmüket erkölcsi síkra helyezik. Mi magunk azért támogatjuk/támogattuk a TMRSZ törekvéseit, mert eddig munkájuk alapján nem csupán az anyagi, szociális kérdések kapcsán léptek fel, hanem a szakmájuk becsülete mellett kiállva az igazságosság elvét képviselték.

Igazság és erkölcs. Más értékmérő nincs!

Bánfalvi Béla – Jövőnk.info