Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Német politikusok Görögország kilépését követelik az euróövezetből

2011. szeptember 04. - 21:46
|

Az euró súlyos válságban van, Görögország helyzete pedig egyre drámaibb. Berlinben egyre erősebbek a kételyek Athén takarékossági erőfeszítéseit illetően. Most fordult elő először, hogy prominens német politikusok Görögország számára az euróövezetből történő kilépést javasolják.

Ezen az állásponton van Hermann Otto Solms is, a különben liberális FDP pénzügyi szakértője. A Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak adott interjújában elmondta: meggondolandó, hogy "az adósság átütemezésének útja helyett az euró feladása a valutaunió és maga Görögország számára nem kínálna-e jobb perspektívákat." Solms szerint Görögország belátható időn belül nem képes az adósságproblémáját megoldani.

Wolfgang Bosbach (CDU) is hasonló véleményének adott hangot. A Tagesspiegelnek nyilatkozva elmondta, hogy Görögország huzamosabb ideig nem lesz képes finanszírozni magát, ezért meg kell gondolnia, hogy az euróövezetben akar-e maradni. Amennyiben mégis maradna, Bosbach szerint nem várhatja el, hogy állandóan masszív támogatásokat kapjon. Bosbach kritizálta ugyanakkor az EU - szerinte elhibázott - stratégiáját is a görög válság kapcsán.

Forrás: sueddeutsche.de

Kommentár: A német politikusok nyilatkozatai több okból táplálkoznak. Fontos tudni, hogy a Görögországnak nyújtandó segélyek jelentős részét a német adófizetők pénzéből fizetik ki. Ez elvileg lehetséges, ám a németek sem ostobák annyira, hogy ne tudnák ezt. Ráadásul egyre-másra derül ki, hogy egyre többet és többet kell bedobni a közös kalapba. Ennek a támogatása, vagy ellenzése pedig akár választási eredményeket is képes befolyásolni Németországban. Ezért mondhatjuk, hogy több okból is tudatos a német politikusok nyilatkozata. Végül, de nem utolsósorban persze ott van a legkézenfekvőbb ok is, amit éppen csak nem mondanak ki: az egész úgy rossz, ahogy van...

Németh Krisztián – Jövőnk.info