Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Felvásároljon-e Kína EU-s államkötvényeket?

2011. szeptember 25. - 15:32
|

Kína, a világ második legnagyobb nemzetgazdasága, több mint 3 billió amerikai dollárnyi valutatartalékkal rendelkezik. Mivel az EU és az USA egyre mélyebbre csúsznak az adósságválságban, nem csoda, hogy Kínára mint kulcsfontosságú nemzetközi szereplőre tekintenek, mely a világgazdaságot ismét lendületbe hozhatja. Ám kérdéses, hogy Kína továbbra is hajlandó-e "vakon" segíteni bajbajutott európai országoknak.

A nemrégiben a kelet-kínai kikötővárosban, Dalian-ban megtartott villággazdasági csúcstalálkozón Klaub Schwab, a találkozó szervezője kerek-perec megkérdezte Wen Jiabao kínai miniszterelnököt, hogy Kína hogyan akar segíteni az USA-nak és Európának. A kínai válasz visszafogott volt: "Kína többször is kinyilvánította, hogy kész segíteni, kinyújtja segítő kezét európai országoknak." Kína cserébe viszont azt kéri Európától, hogy teljes jogú piacgazdaságnak ismerjék el Kínát.

Az EU gazdasága jelenleg bizonytalan fejlődési tendenciákat mutat: tovább növekszik a Görögország miatti aggodalom, Olaszországot leminősítették. Sajtóértesülések szerint az olasz pénzügyminiszter, Guilio Tremonti államkötvények, illetve állami vállalatok részeinek az eladása ügyében bel- és külföldi érdeklődők felé, Kína felé is megpendített húrokat.

Balról jobbra haladva:

Németország - NEM!, Franciaország - NEM!,

Olaszország, már a vízszint alól: Államkötvényt!. (Illusztráció: YNET.com)

Megoszlik azonban a vélemény még kínai gazdasági szakértők és vállalatok között is arról, hogy Kínának ilyen módon kellene-e segítenie Európának. Sokan kifejezetten ellenzik ezt a kockázatok miatt és inkább a közvetlen befektetések mellett foglalnak állást.

Li Daokui, a Kínai Központi Bank egyik tanácsadója szerint államkötvények vakon történő felvásárlásával csak elodázni lehet a problémákat, megoldani nem. A professzor szerint az EU-ban jelenleg nem látható az akarat a valódi reformokra és nincsen kivitelezhető terv sem. Amíg az EU nem talál valódi megoldást, addig Kínának nem szabad felvásárlásokba belemennie.

Xu Xiaoniang közgazdász legújabb könyvében, melynek címe: "Nem létezik megmentő", arról beszél, hogy "nincsen ingyenebéd": a felvett kölcsönöket rövid, vagy hosszútávon, de vissza kell fizetni. Xu rámutat, hogy az amerikaiak is pontosan azzal a tévhittel áltatták magukat, hogy kölcsönökkel gazdasági perspektívát teremthetnek.

Az YNET.com, de a Reuters is arra hívják fel a figyelmet, hogy egyetlen államnak sem szabad túlbecsülnie Kína lehetséges beavatkozásának, "segítségnyújtásának" a hatásait. Amennyiben az érintett államok nem képesek saját maguk leküzdeni a nehézségeket, a kínai segítség is csak időszakosan csökkentené a gondokat.

Forrás: China Internet Information Center

Németh Krisztián – Jövőnk.info

Kommentár: Még nem is olyan régen volt, pár éve, amikor az EU nagy bőszen még állandóan igyekezte akadályozni a kínai áruk térnyerését Európában. Lám, most szinte bármit megadnának bizonyos államok azért, hogy egy kis tőkéhez jussanak Kínán keresztül. Változnak az idők... A kínai gazdasági elemzők nagyon is jól látják, hogy az EU jelenleg a saját levében fő, érdemi kiútkeresés nem tapasztalható egyetlen kormány részéről sem.