Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Spiegel Online: A görögök kétharmada Görögország csődjétől retteg

2011. október 02. - 20:00
|

Egy aktuális közvéleménykutatás szerint  a görögök 67 százaléka az állam fizetésképtelenségének bekövetkeztével számol. A fősodratú médiában igencsak megcsappantak a hírek Görögországról, pedig a görög helyzet korántsem rózsás.

A 'Kapa Research' közvéleménykutató intézet aktuális felmérésének eredményei az athéni "To Vima" című vasárnapi újságban jelentek meg.

További érdekes kimutatások a kutatási eredményekből:

- Egy csődhelyzet esetén 70 százalék nem akarja, hogy az ország kilépjen a valutaúnióból. Minden ötödik görög vezetné csak be újra a drachmát.

- A megkérdezettek többsége, 59 százalék, helyesli a tervezett tömeges elbocsátásokat (30.000 embert érint) az állami szférából. Mindössze 40 százalék ellenzi a terveket.

- 10-ből kilencen helyeslik a különböző hatóságok összeolvasztásából eredő karcsúsítását az államnak.

- 60 százalék kész megfizetni az új extra ingatlanadót, mely a lakások után négyzetméterenként 4 eurót jelent. A megkérdezettek 75 százaléka mindazontáltal igazságtalannak tartja az új adót.

Forrás: Spiegel Online

Németh Krisztián – Jövőnk.info

Kommentár: Bár a közvéleménykutatásokat fenntartásokkal kell kezelni, annyi mégis biztosnak tűnik, hogy Görögország borotvaélen táncol. Ha az államcsődtől való félelem tartós lesz és valóban társadalmi szinten eluralkodik, annak igen káros hatásai is lehetnek, például a szociális feszültségek kiugróan megnőhetnek már rövid távon is. A statisztika vagy erősen hozzá lett szabva a görög kormány intézkedéseihez, vagy Görögország már tényleg annyira a szakadék szélén áll, hogy az emberek inkább már a kisebbik rosszat választják és fizetnek az államnak, hogy elkerülhető legyen a csőd. Egyik verzió sem kecsegtet sok jóval...