Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Növekvő szegénység az idősek körében

2011. október 26. - 23:23
|

Méghogy fellendülés: Növekvő szegénység az idősek körében

A hannoveri "Pestel-Institut" egy németország-szerte végzett felmérésben megállapította, hogy Dortmundban az idős emberek körében a szegénység növekedése drasztikus mértékben fenyeget. A biztos, megfelelő mértékű nyugdíjak már ma is privilégiumnak számítanak, amiről a legtöbb néptárs legfeljebb csak álmodozhat. Az elkövetkező években a helyzet tovább fog súlyosbodni.

Dortmundban jelenleg 6400 ember - akiknek a kora meghaladja a 65. életévet - van ráutalva az "állami alapbiztosításra", mely a létminimumot hivatott biztosítani. 2020-ig ez a szám 10.800 személyre fog nőni - csaknem a duplájára. Ebbe nincsenek belekalkulálva a további gazdasági válságok vagy más történések, melyek ezt a folyamatot még egyértelműbben megmutatnák. Az időskori szegénység következményei többek között a kényszerű költözések olcsóbb lakásokba, mivel a bérleti díjak a lakásviszonyok között már nem megfizethetőek. Sőt, ezek még a "Hartz-4" mércéi alatt is vannak. A "Pestel-Institut" 30-40 négyzetméteres alapterületű lakásokat tekint átlagosnak.

A gyermekek szegénységével és a középosztály letörésével együttesen, a szegények és a gazdagok közötti különbségek egyidejű, további növekedésével érthetővé válik, hogy a demokrata politikusok milyen viszonyok közé vezették a német népet. Csak egy radikális irányváltás képes elkerülni a bajt, hogy ne fenyegessen általános elszegényedés - ez előre van programozva, amennyiben nem következnek be alapvető változások.

Forrás: Ex-K3-Berlin.de, Infoportal Dortmund

Fordítás: Németh Krisztián – Jövőnk.info