Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Magyarország, szeretlek?

2011. november 22. - 22:34
|

A Magyar Televízió egyes csatornáján 'Magyarország, szeretlek!' címmel rendszeresen látható egy vetélkedőként aposztrofált műsor, melynek szándékolt hatása nyilvánvalóan a nemzeti öntudat erősítése. Groteszk módon a műsor pontosan ezt a célt nem tudja elérni.

A technikailag különben igényesen kivitelezett produkció valójában egy olyan öncélú giccsáradat, melyről a hatalom (közszolgálati televízióról lévén szó) feltehetően úgy hiszi, hogy pozitív irányba tudja befolyásolni a lakosság közérzetét, melyet ugyebár egyre csak zsigerel. Amolyan 'Ha kenyeret már nem is, de cirkuszt adjunk a népnek' elv szerint.

Esténként valóban milliók merednek a képernyőkre hazánkban is, tehát befolyásolni valóban lehet az embereket a média eszközeivel. Az elgondolás jó, viszont a megvalósítás teljesen ellentétes az emberek élethelyzetével, hivalkodó és ami a legnagyobb hiba: hazug.

A vetélkedő ugyanis nem is valódi vetélkedő, hanem ismert médiaszereplők futtatása. Mind a műsorvezető, mind a 'vetélkedő' csapatok, sőt még a közönség is egy jól megfogható koreográfia szerint viselkednek, miközben kétségbeesetten igyekeznek természetesnek hatni. De ezzel csak még esetlenebbnek tűnik az egész. Különösen visszataszító az erőltetett vidámság: végig erőltetett vigyorgás, unásig ismételt 'spontán' öröm látható végig, mely cseppet sem hat természetesnek. A hatás annyira taszító a jóérzésű ember számára, hogy két percnél tovább talán nem is lehet nézni a műsort egyhuzamban.

A visszás hatás magyarázata egyszerű. Az őszinte hazaszeretet nem így jelenik meg az ember életében. Ott van a hétköznapokban, a tisztességesen elvégzett munkában, egymás tiszteletében. De abban semmiképpen sem, hogy valaki kiáll a kamerák elé, széttárja a kezét és elrikkantja magát: "Magyarország, szeretlek!" Ez a hazaszeretettel, nemzeti öntudattal köszönőviszonyban sincsen.

A rendszer képtelen kivetkőzni magából, minden ténykedésében megnyilvánul valódi lényege. A közélet hivatalos formálói ezzel is öngólt lőttek: ugyanez a cinikus, képmutató magatartás jellemzi őket is, mint szellemi termékeiket, jelen esetben egy televíziós produkciót.

Németh Krisztián – Jövőnk.info