Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

A diákokat manapság nem készítik fel olyan jól az életre

2011. november 28. - 20:42
|

Egy közvéleménykutatás szerint 500 megkérdezett svájci lakos fele gondolja úgy, hogy az iskolában jól készítették fel az életre. 35 százalékuk szerint lesznek a mai diákok elégséges módon felkészítve az életre.

Ez derül ki az osztrák Marketagent.com piackutató vállalat svájci képviselete által készített internetes felmérésből. A kutatás szerint a megkérdezettek kereken kétharmada gondol vissza pozitív érzésekkel az iskolában eltöltött időre.

59 százalékuk a jelenlegi iskolarendszertől azt várná, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen a szociális kompetenciákra. Valamivel kevesebben látnák szívesebben az angol nyelv oktatását, ezt követi az informatika és a német nyelv oktatása.

Ha hinni lehet a közvéleménykutatás eredményének, akkor a németajkú svájciak pozitívabban ítélik meg a tanárok munkáját. Míg 70 százalékuk nagy elkötelezettséget lát igazolva a tanárok részéről, ez az arány az ország nyugati részében élőknél mindössze 50 százalék. Szintén a németajkú svájciak közül gondolják többen, hogy a tanárok élete nem könnyű (73 százalék a nyugat-svájciak 54 százalékával szemben).

Források: EX-K3-Berlin.de, bluewin.ch, (Fotó: Keystone)

A szerkesztő kommentárja: A cikk egyik tanulsága, hogy a közoktatás válsága összeurópai probléma, amibe ráadásul a gazdasági nehézségek is begyűrűznek. A gazdasági tények figyelembevétele mellet általános megújulásra van szükség az oktatásban is. Hozzáteszem: erkölcsi megújulásra is, a szakmai mellett. Az egyre inkább előtérbe kerülő kérdések egyetemességét jól mutatja az is, hogy Svájcban az általánosan magasabb életszínvonal ellenére is ugyanúgy jelentkeznek az közoktatás bajai, mint például Magyarországon.

Németh Krisztián – Jövőnk.info