Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Latin-Amerikától retteg az USA

2012. január 09. - 14:59
|

Amerika már nemcsak Irántól retteg, hanem a rohamléptekben egységesülő latin-amerikai államoktól is. Közülük is a Hugo Chavez vezette Venezuela a 'főmumus'.

Folyamatosan tanújelét adta az USA vezetése, hogy – finoman szólva is – neheztel a Chavez vezette dél-amerikai egységfrontra. Eddig a növekvő gazdaságuk és egyre erősebb hazafiságuk okán hihette ezt a tájékozottabb olvasó. Most már azonban, a sokszorosára nőtt világpolitikai jelentőségük és drasztikusan erősödő katonai erejük láttán rettent meg a washingtoni vezetés.

Hosszú ideig csak lassan csordogált az események folyama. Elsőnek az olajban gazdag Venezuela állta a sarat a 'nagytestvérrel' szemben, aztán szépen felsorakozott mellé majd az összes jelentős dél-amerikai ország: Brazília, Argentína, Bolívia. S a nemrég hatalomra került Ollanta Humala személyében Peruban is egy karakán nemzeti vezetőt kapott az ország. Gyarapítva a 'nagytestvér gyámsága' alól kikerült nemzetek listáját.

Az egységes Amerika-ellenes fellépések után most az iráni államelnök bejelentése sokkolta az Egyesült Államok irányítóit. Jelesül, hogy négy országot érintő dél-amerikai körútra indul Ahmadinedzsád. Első állomása éppen a 'főmumus' Venezuela, majd Nicaraguába, Kubába és Ecuadorba látogat el, erősíteni Irán térségbeli kapcsolatait. Feltehetőleg egy esetleges Irán elleni katonai csapás esetére kérhet, s valószínűleg kap is majd támogatást az iszlám köztársaság.

Jelzés értékű, hogy nem sokkal a hír nyilvánosságra kerülése után az amerikaiak bejelentették, hogy kiutasítják Miamiból a venezuelai követet. Valamint, hogy Bolívia K-8-as kínai harci gépeket vásárolt.

Bercsényi Miklós - Jövőnk.info