Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Irán nem szállít több olajat a brit és francia cégeknek

2012. február 20. - 08:55
|

Irán Olajügyi Minisztériuma közleményében bejelentette, hogy a korábbi döntésnek megfelelően beszüntették az olajexportot hat európai államnak, ennek értelmében már a brit és francia cégek sem kapnak iráni olajat (pedig az összeurópai olajembargó ellenére is lelkes vásárlók voltak).

Az Olajügyi Minisztérium szóvivője vasárnap elmondta, Irán olajexportjában továbbra sem lesz fennakadás. "Megvannak a megfelelő vevőink ilyen esetekre, a felvásárló vállalatokat már kiválasztottuk, a brit és francia olajvállalatok helyett már az új vevőinknek adjuk el az olajat."

Mivel az Európai Unió nem vagy csak nagyon hosszú idő alatt tud újabb beszállítókat találni (nem véletlen lett nyár közepére időzítve az olajembargó életbe léptetése), az iráni olajexport beszüntetése miatt a nyugati olajcégek lényegében ugyanabból a forrásból fognak olajat venni, csak több közvetítőn keresztül, és ennél fogva jóval magasabb áron.

Kína olajéhsége bár fokozódik, a felhasználás növekedésénél jóval nagyobb mértékben növelte az iráni olaj behozatalát, és a közeljövőben több török vállalat is hatalmas hasznot könyvelhet el az így kialakuló közvetítői piac segítségével. Az uniós vezetők - mint mindig - maguk alatt vágták a fát, emiatt számolni kell az üzemanyagárak drasztikus emelkedésével.

Molnár István - Jövőnk.info