Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Gyanús utcai rendezvények a "Szíria Barátai" találkozó alatt

2012. április 02. - 10:01
|

A "Szíria Barátai" találkozót övező nagyhatalmi erőfitogtatás most is minden szokványos eszközt bevetett a kellő nyomásgyakorlás érdekében. A török kormány két tűz között van, mert a lakosság miközben a szír-török közös múlt miatt támogatja a szír kormányt, a nyugati szövetségesek bábunak használnák a török kormányt (és hadsereget) az Asszád-kormány megdöntésére.

Törökországban nemrég könnygázzal oszlatták fel azt a tüntetést, amit a kormány Szíria ellenes politikája elleni tiltakozásként szerveztek. A tüntetők Isztambulban közvetlenül a Kongresszusi Központ előtt gyűltek össze, ahol tegnap a "Szíria Barátai" rendezvény második találkozója zajlott.

Mivel a letartóztatások során több szír állampolgár is akadt a tömegben, ezért kétségeink vannak afelől, hogy török szervezésű megmozdulásról van szó. Mindenesetre nem árt megemlíteni azt is, hogy az amerikai ügynökök által szervezett másik, az Asszád-kormány ellen tiltakozó, és humanitárius beavatkozásra felszólító tüntetésre a konferencia csarnok elé alig tudtak kínkeservesen összeszedni néhány résztvevőt.

A török biztonsági erők mindkét rendezvényt felszámolták. Utóbbit nem volt túl bonyolult, mert néhány embert kellett csak őrizetbe venni.

Időközben török aktivisták Ankarában az amerikai nagykövetség előtt is tartottak egy tüntetést. Ők elítélték a Damaszkusz-ellenes "Szíria Barátai" találkozót. A rendezvényt a rendőrség nem számolta fel - közben a találkozón 70 ország követei ismerték el a szír nép egyetlen és hivatalos képviselőjének a már csak Szírián kívül működő Szír Nemzeti Tanácsot.

Molnár István - Jövőnk.info