Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Az egyiptomiak a Muszlim Testvériség jelöltjét választják

2012. április 06. - 08:24
|

Kairóban hatalmas tömegek gyűltek össze a Muszlim Testvériség mellett szervezett szimpátiatüntetésre. A tüntetők a választási bizottság székhelye elé vonultak a Khairat Ek-Shater támogatását kifejező plakátokkal. Shatert múlt héten nevezte meg jelöltjének a Muszlim Testvériség, azóta több szimpátiatüntetés is szerveződött a fővárosban. A többször szervezés nélkül, spontán kialakuló demonstrációkat az váltotta ki, hogy kinevezését követő beszédében bejelentette, egy demokratikus iszlám állammá kívánja formálni Egyiptomot.

A Mubarak távozását követő első elnökválasztásokra május 23-án és 24-én kerül sor. A köztes időszakban az ország katonai vezetéssel működött, és valószínűsíthető, hogy a választások után Egyiptom nem a szokványos nyugati típusú demokráciává, hanem az iránihoz hasonló, a Sharia törvénykezésen alapuló teokratikus iszlám köztársasággá alakul. Miután az egyiptomi fegyveres erők vezérkara átadja az ország vezetését a civil kormányzatnak, Egyiptomban egy rövid átmeneti időszak után megszűnhet a világi és vallási vezetés elkülönülése, aminek első tevékenységei közt lesz a liberalizmus és az erkölcstelenség nyilvános megjelenéseinek felszámolása, így mindenféleképpen pozitívumként értékelhető.

Egyiptom iszlám köztársasággá alakulása azonban közvetlen hatással lesz a hazai viszonyokra is. Ugyanis a jelenlegi magyarországi kormányzat a cionizmuson keresztül ezer szállal kötődik az izraeli rezsimhez, ami közvetlen gazdasági viszonyban van a jelenlegi Egyiptommal. Ha ez a kapocs megszűnik, Izrael újabb háborúba kezd, az izraeli lakosság egy része pedig menekülni fog. Mivel Magyarország bár nem elsődleges, de potenciális befogadó ország, ezért ezek a történések az Orbán-kormány politikájára is érezhető hatást fognak gyakorolni.

Molnár István - Jövőnk.info