Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

A USS Enterprise megérkezett a Perzsa-öbölbe

2012. április 10. - 11:47
|

A USS Enterprise nemrég érkezett meg a Perzsa-öbölbe. Az utóbbi évtizedben ez a negyedik alkalom, hogy az Egyesült Államoknak egyszerre két anyahajója tartózkodik a térségben, így az eset sokat elmond a közeljövő várható eseményeiről. A bahraini központú ötödik flotta parancsnoka, Derrick Frost szerint ez nem jelent semmilyen fenyegetést, csak rutinfeladat (az Enterprise április 3-án lépett be a térségbe és így a flotta parancsnoksága alá).

Rutinfeladat vagy nem, az Egyesült Államoknak eddig három alkalommal volt egyszerre két repülőgép-hordozója a térségben: 2003 márciusában Irak lerohanásakor, és 2007-ben az afganisztáni és iraki "támogató" hadműveletek alatt.

Hivatalosan megerősített tény, hogy a USS Enterprise és kísérői a USS Abraham Lincoln által vezetett csapásmérő egységhez csatlakoznak, ami az afganisztáni hadműveletek során is a légi fedezetet adta. A két csoport feladatkörébe a szomáliai partok mentén az Ádeni-öbölben kalóz-ellenes műveletek is tartoznak, ami ürügyet ad a hosszú idejű ott tartózkodásra, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az Irán elleni beavatkozás idejéről döntés született.

Washington ettől a két egységtől várja, hogy azonnal beavatkozzon, ha Irán lezárja a Hormuzi-szorost. Az iráni vezetés kijelentette, hogy az olajkereskedelme elleni szankciók életbe léptekor lezárja a szorost - az Európai Unió és az Egyesült Államok Irán elleni olajembargója július 1-től lép életbe.

A térségbe folyamatos átcsoportosítások zajlanak Washington részéről, március közepén atom-tengeralattjárókat, kétéltű, partraszálló egységeket, egy tengeri harcra készített helikopter századot, illetve újabb kétezer tengerészgyalogost küldtek a térségbe, de további négy aknaszedő hajó is érkezett.

Az amerikai átcsoportosításokról többnyire hivatalosan megerősített információk is vannak, de nem árt megemlíteni, hogy a térségben állomásozó amerikai haderő magasan felülmúlja a fent említett készültséget, ugyanis az Egyesült Arab Emírségek területén az emírségek haderejét létszámban meghaladó amerikai szárazföldi haderő állomásozik, és a Hormuzi-szoros lezárásakor egy korábbi amerikai haditengerészeti szimulációnak megfelelően több arab állam is beavatkozna az amerikaiak oldalán.

Molnár István - Jövőnk.info