Facebook YouTube Twitter RSS

Keresés űrlap

Fehér verzió Fekete verzió Vakbarát Mobil verzió

Nagyvilág

2015.10.17. Czestochowa

Október 17-én szombaton lengyel-cseh-szlovák-magyar tiltakozás a bevándorlás ellen, a lengyelországi Czestochowában!

Civil áldozatokkal vádaskodik a tehetetlen USA

Alig kezdődött meg az orosz katonai fellépés Szíriában, a nyugati média rögtön civil áldozatokkal igyekszik befolyásolni a közvéleményt, és arról értekezik, hogy Oroszország szándékoltan nem az Iszlám Állam állásait támadja.

Kínai hadihajók tartanak Szíria felé

Mások mellett hivatalos orosz források szerint is kínai flotta érkezik a szír partokhoz, hogy Oroszország mellett részt vegyen az ISIS elleni háborúban.

Kölcsönös kivonulások az ENSZ közgyűlésén

Kölcsönösen kivonult az orosz és az ukrán delegáció az ülésteremből Porosenko, illetve Putyin beszéde alatt az ENSZ New York-ban tartott 70. közgyűlésén, melynek témája a fenntartható fejlődés volt.

Bevándorlás elleni megmozdulások szerte Európában

Az uniós kvótarendszer elfogadását követően a hétvégén több európai országban is tiltakozó megmozdulásokat tartottak a bevándorlás ellen. Mind gyakoribbak – és mind gyakoribbak lesznek – a hasonló hírek, a menekülttáborok elleni támadásokkal, illetve a menekültek által elkövetett zavargásokkal, bűncselekményekkel együtt.

Oroszország fogja megoldani a krízist?

Hetek óta egyre nyilvánvalóbb és egyre jelentősebb az orosz katonai jelenlét Szíriában, ahol a kormányerők (és mások) elkeseredett harcot folytatnak az ISIS és más terrorszervezetek ellen. A magát világcsendőrnek tekintő USA ugyan elvileg szintén harcol (a szír kormánnyal történő egyeztetés és együttműködés nélkül) a terrorszervezetek ellen. Azonban ezeket (csak úgy, mint az al-Kaidát) ő hívta életre, legalábbis ő segítette pozícióba, fegyverezte fel, a legitim Assad-kormány ellen. Így talán nem kell különösebben csodálkozni, hogy az amerikai csapásoknak látszata igazán nincs.

Elbukta Orbán a kerítést?

A hvg.hu csütörtök reggeli írásában arról értekezik, hogy a szerdai uniós csúcsértekezlettel elbukott Orbán Viktor határvédelmi és menekültpolitikája. A cikk kiemeli Werner Faymann osztrák kancellár kijelentését, miszerint „ha csak kerítéssel tudjuk őket megállítani, akkor inkább engedjük őket”. Hovatovább a cikkíró az EU szájába adja a mondatot, holott például már Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár is más véleményt fogalmazott meg. Sőt, a mai tárgyalások után már Faymann is jogszerűnek nevezte a magyar határbiztosítást.

Orbán nem szűkítené Európára a menekültkérdés megoldását

Orbán Viktor szerdán Bajorországban, Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján hat pontban fogalmazta meg javaslatait a menekültkrízis megoldására.

Assad: a nyugat a terroristákat támogatja - videó

A Gázai övezetet támadta Izrael

Régiók: 
Szombaton Izrael légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben. Előzőleg két rakétatámadás érte Izrael déli részét a palesztin területekről. Az egyik rakéta Sderot város külterületén egy buszt ért, a másikat Ashkelon fölött hárította a védelmi rendszer. A Hamász egy rakéta kilövését vállalta magára. Emellett a támadások végrehajtójaként jelentkezett a Hamásszal is ellenséges Omar Hadid sejk Brigádja. Az izraeliek „természetesen” a Hamászt fogadták el bűnösnek. A pro és kontra csapásokban a hírek szerint nem sérült meg senki.

Gerilla-módszer Ukrajnában

Négy ukrán katona életét vesztette és többen megsérültek, mert távvezérelt akna robbant fel az őket szállító teherautó alatt - ilyen módszert főként az arab világban alkalmaztak a helyi felkelők az USA agresszió ellen - a kelet-ukrajnai Luhanszktól északra fekvő Scsasztya település közelében - közölte tegnap a megye kormányzójának hivatala. A sérültek pontos száma még nem ismert.

Tilos... - Ukrán félelmek

Tilos az orosz hadsereget dicsőíteni Ukrajnában!!!
Betiltottak Ukrajnában minden olyan filmet vagy tévésorozatot, amely kedvező színben tünteti fel az orosz vagy szovjet államhatalmi szerveket, köztük a mostani orosz hadsereget vagy akár az egykori szovjet állambiztonsági szolgálatot.
A jogszabály az 1991.

Brüsszelre nem érvényesek a NATO-csúcs megállapodásai?

Atom-program viták végszava

 

A nagyhatalmak elismerték Irán urándúsításhoz való jogát a Teherán vitatott atomprogramjáról előző nap kötött keretmegállapodással – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök ma. Izrael továbbra is aggódik, mások óvatosan bizakodnak.

Románia a világháborús tapasztalatok taktikáját játsza újra - Aztán majd...

Románia külügyminisztere a „Foreign Policy & Diplomacy" című műhelybeszélgetésen vett részt, amelyet a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Európai tanulmányok karának hallgatói szerveztek. Ezt követően jelen volt a CITADEL Nemzetközi Elemző Csoport által szervezett vitán is, amelynek témáját szintén a NATO keleti szárnyának biztonsága képezte. 

 

 

Nyugati provokatív kérdések és állítások a putyini évfordulón

Dmitrij Peszkov az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítójának kérdésére válaszolt az orosz államfő hatalomra jutásának 15. évfordulója alkalmából rendezett moszkvai kerekasztal-beszélgetésen. Az újságíró azt szerette volna tudni, az orosz hatalom miért restelli elismerni, hogy csapatokat küldött a Donyec-medencébe, miközben Vlagyimir Putyin a népszerűsége csúcsán van. „Egyáltalán nem szégyellünk erről beszélni, nyíltan beszélünk róla. Amiről egyes orosz sajtóorgánumok írnak, - és arról írnak, amiről csak akarnak, - azt határozottan cáfoljuk” - mondta erre a szóvivő.

Osztrák félelmek a náluk is radikalizálódó iszlámtól

Készülődés: Drón német-francia-olasz módra - Mi a cél?

Németország és Franciaország Olaszországgal együttműködve pilóta nélküli repülőgép fejlesztésébe kezd - jelentette be a német kancellár és a francia államfő Berlinben a német-francia kormánykonzultáció után.

EU BG és a weimari háromszög

Régiók: 

Szíria védelme(zője)

Damaszkusz üdvözli az orosz katonai jelenlétet Szíria földközi-tengeri partvidékén és kikötőiben - jegyezte meg Bassár el-Aszad szíriai elnök, aki március 27-én, az orosz állami sajtónak adott interjút. A szíriai hivatalos hírügynökség az interjúból azt emelte ki, hogy az orosz katonai támogatás az elmúlt négy évben „folytatódott”. A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta Oroszország például rendszeresen küld hadihajókat a Földközi-tenger keleti partvidékére.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Nagyvilág csatornájára